over ons

Groene agrarische visie

Het Wollige Schaap is aangesloten bij de Verenigde Agrarische Kinderopvang (hierna: VAK). 

Wij maken gebruik van het pedagogisch beleid dat door de VAK is opgesteld. In het “Pedagogisch beleid van de VAK met een groen randje” worden de wettelijk verplichte pedagogische doelen gekoppeld aan de basiseis van het bieden van verantwoorde kinderopvang. De hiernaast genoemde kernwaarden vormen de basis van onze agrarische kinderopvang. 

We zijn een plek waar kinderen iedere dag kunnen genieten van de ruimte, rust, dieren en natuur. Kortom een huiselijke plek waar kind en natuur hand in hand gaan. We onderscheiden ons van andere opvang door de unieke ligging in het buitengebied. Wij bieden een veelzijdige en natuurlijke speel-, leer- en leefomgeving. Bij onze agrarische kinderopvang is er volop gelegenheid om gebruik te maken van de ruimte en vrijheid die het platteland biedt. Zo is er bij ons de gelegenheid om de dieren te aaien, te verzorgen en eten te geven. Mee te helpen in de moestuin, zoals plantjes poten, water geven en uiteindelijk helpen met oogsten. Het buiten zijn te ervaren, de rust, de ruimte en de wisselingen van de seizoenen. Buitenactiviteiten stimuleren tot samenwerking en samenspel. Soms heb je hulp nodig bij het sjouwen van een zware tak of om over een wiebelige tak te lopen. Een konijn aaien kan een moment zijn van persoonlijke overwinning en groei. Van een heuvel klimmen of rollen stimuleert de motorische ontwikkeling en het kind krijgt een gevoel van zelfvertrouwen. 

1

Het kind mag er zijn

Elk kind is een individu en is goed zoals hij of zij is. Het kind mag daarom bij ons in de kinderopvang volledig zichzelf zijn. 

2

Het kind is competent en ontwikkelt op eigen tempo

Het kind heeft een natuurlijke drang om te ontwikkelen. We hebben het vertrouwen dat elk kind dit op eigen tempo doet, volgens patronen vergelijkbaar met de natuurlijke processen, zoals we die ook in de natuur en het agrarische bedrijf zien. 

3

Wij creƫren een rijke voedingsbodem

Het is aan ons, als pedagogisch professionals, om te kijken en luisteren naar kinderen, om vervolgens te bepalen wat er nodig is om het kind tot optimale bloei en ontwikkeling te laten komen en dat op maat aan kinderen aan te bieden. 

4

De agrarische omgeving inspireert het kind

Onze natuurrijke en agrarische omgeving versterkt de al aanwezige natuurlijke ontwikkeling van het kind en is een enorme bron van ontwikkelingsstimulansen en -mogelijkheden. 

Kind volgend

dagritme

Wij accepteren de eigenheid van het kind, waaronder ook het eigen ritme. Wij vertrouwen op wat het kind (vaak onbewust) aangeeft te willen zoals korter of langer slapen, minder of meer eten of drinken. 

Wij werken kind volgend en willen de kinderen volgend begeleiden in hun ontwikkeling. Hierbij geldt wel, dat de wil van het kind uiteraard geen negatieve gevolgen voor de gezondheid en/of veiligheid mag hebben. Aangezien de volgorde van het dagritme belangrijker is dan het tijdstip waarop iets plaatsvindt, geven wij geen exacte tijdsbepalingen. Zijn de kinderen nog volop in hun rollenspel, dan wachten wij graag tot ze uitgespeeld zijn en tijd hebben voor een boterham. En als een kind graag zijn rondje op de tractor wil afmaken, dan begint de rest alvast aan het groentemoment en kan het kind later aansluiten, zodra zijn rondje is afgerond. 

voeding

gezonde voeding

Goede voeding vinden wij belangrijk voor de ontwikkeling en het welzijn van uw kind. Onze voorkeur gaat altijd uit naar gezonde voeding. 

In samenwerking met de kinderen, kan er een gerecht of gezond hapje klaargemaakt worden met groentes die uit onze moestuin komen. Denk hierbij aan wortels, aardbeien, aardappelen, enz. of voedingsmiddelen die door de dieren op de boerderij geproduceerd worden zoals eieren. Wij hebben gekozen voor een balans van 80/20. 80 procent van de tijd eten we gezond, maar er worden ook koekjes gebakken met de kinderen. 

voeding

gezond en sociaal

Af en toe mag het een feestje op je bord zijn, bijvoorbeeld als er wat te vieren valt. Het eten beschouwen we als een positieve en sociale, vormende activiteit (welke soms relatief veel tijd in beslag kan nemen). Het aardbeien plukken of iets anders klaarmaken met een klein groepje, is daar een voorbeeld van. 

Het helpen tafel dekken, het zelf brood laten smeren (“Hier is een mesje om zuivelspread te smeren, probeer het maar!”), laat het een bewuste activiteit zijn om o.a. de zelfstandigheid te stimuleren. Dagelijks krijgen de kinderen in de namiddag een gezonde hap aangeboden. Vaak bereiden we deze met de kinderen. Voorbeelden van deze hapjes zijn soep met groente uit de moestuin, bananenbrood, een cracker met eiersalade met eieren van onze kippen of appelmoes met appels uit onze boomgaard.