buiten spelen

Natuurlijke buitenruimte

De buitenruimte is aantrekkelijk voor kinderen maar tevens veilig en overzichtelijk. De buitenruimte nodigt uit tot diverse soorten spel (ruimte voor grof motorisch materiaal zoals fietsen, karren etc.), maar ook een gedeelte voor het verkennen en verleggen van de grenzen zoals klimbergen met een glijbaan. 

De te gebruiken natuurlijke buitenruimte prikkelt de fantasie van de kinderen en daagt ze uit tot ontdekken, bewegen, sociaal te zijn en een gevarieerd spel te spelen. Kinderen ervaren bij ons gevoel van vrijheid door de landelijke omgeving en de vrij te gebruiken open buitenruimte. Onze buitenruimte krijgt door de aanwezigheid van de aangrenzende moestuin en kleinvee de sfeer van een erf van een boerderij. In de tuin zijn ook niveauverschillen aanwezig in de vorm van heuvels, kuilen, greppels e.d. Om de kinderen in de gelegenheid te stellen om ook frisse buitenlucht op te snuiven bij slecht weer, kunnen ze onder de overkapping spelen. Wij gaan zoveel mogelijk met de kinderen naar buiten, ook als het weer minder goed is. Want slecht weer bestaat niet, slechte kleding wel! 

buiten spelen

moestuin

Het voeren van de dieren of naar de moestuin, kas of boomgaard gaan is ook één van de dagelijkse activiteiten. Dan is de vraag aan de kinderen: “Wie gaat er mee bonen plukken?”. Een pedagogisch medewerker gaat dan met dit groepje kinderen op stap. 

Kinderen kunnen helpen met zaaien, water geven en de oogst plukken. Deze oogst gebruiken we dan met één van onze maaltijden of in ons dagelijks gevarieerde en gezonde hapje in de middag. We maken dan bijv. samen groentesoep, aardbeienmuffins of appelmoes. Ook is er bij ons de gelegenheid om de dieren te aaien, te verzorgen en eten te geven. We leren de kinderen dat we onze fruit- en groenteschillen kunnen voeren aan de dieren en omgekeerd kunnen we de eieren van onze kippen gebruiken in onze maaltijden en hapjes. 

slapen

buiten slapen

We bieden de mogelijkheid om in speciaal daarvoor ontwikkelde buitenbedjes te slapen, welke voldoen aan de gestelde veiligheidseisen. 

Deze bedjes zijn voorzien van horgaas waardoor insecten en dieren niet bij de kinderen kunnen komen. Wij zorgen ervoor dat de kinderen naargelang de weersomstandigheden worden aangekleed. Buiten slapen zorgt voor meer weerstand, de frisse lucht is goed voor de longen van jonge kinderen en de innerlijke rust. Buiten slapen kan een goede oplossing zijn voor moeilijke slapers en kinderen met astmatische aandoeningen en allergieën. De mogelijkheid om uw kind buiten te laten slapen wordt tijdens de intake besproken.